Eta:
Policz deltę i x
1 i x
2
zaznacz te miejsca zerowe na osi
parabola ramionami do dołu i przechodzi przez te miejsca zerowe
więc narysuj szkic paraboli i wybierz
przedziały z pod osi OX wraz z miejscami zerowymi

podaj te przedziały jako odp
Darek: najlepiej pomnozyc przez −2

aby a = 1 (pamietamy, nierownosci przy mnozeniu przez liczbe
ujemna zmieniaja znak)
x
2−4x+4≥0
(x−2)
2≥0, delta jest =0, wiec wykres nie pzrecina wykresu, a jest dpdatnie, wiec ramiona w
gore, wykres dotyka O
x w x=2, wiec wszedzie y>0, a pkt x=2 y=0, z powodu ze mielismy
mozliwosc ze y≥0, to funkcja jest zawsze ≥0
wiec x ∊ R