rozklad wielomianu
Filip: Czy ktos wie jak to dalej rozłożyć na czynniki pierwszego stopnia?
x5−1=(x−1)(x4+x3+x2+x=1)
21 paź 18:23
ICSP: ja wiem
21 paź 18:33
Filip: To poproszę o pomoc
21 paź 18:33
ICSP: studia czy LO ?
21 paź 18:34
Saizou : ICSP a czego ty z wielomianów nie wiesz
21 paź 18:34
ICSP: interpolacji Lagrenge'a nie znam
21 paź 18:34
Filip: Studia. Mam to rozlozyc nad R na czynniki pierwszego stopnia.
21 paź 18:35
Saizou : i czegoś jeszcze czy lista się tu urywa
21 paź 18:36
ICSP: i wielu innych rzeczy również.
21 paź 18:37
Eta:
21 paź 18:38
ICSP: x
4 + x
3 + x
2 + x + 1 . Zakładam rozwiązywanie dla x ≠ 0 i wtedy mogę podzielić przez x
2
| | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
t2 + t − 1 = (t + |
| )(t + |
| ). Wracając z podstawieniem otrzymuję : |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 + √5 | | 1 | | 1 − √5 | |
(x + |
| + |
| )(x + |
| + |
| ) mnożę przez x2 i kończę z : |
| | x | | 2 | | x | | 2 | |
| | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
(x2 + |
| x + 1)(x2 + |
| x + 1) |
| | 2 | | 2 | |
zatem :
| | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
x4 + x3 + x2 + x + 1 = (x2 + |
| x + 1)(x2 + |
| x + 1) |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 18:43
ICSP: tylko teraz musisz pokazać że w R nie da się tego rozłożyć dalej.
Jak znasz liczby zespolone to możesz się bawić
21 paź 18:44
Filip: Dziękuję Ci bardzo
21 paź 19:10