Logarymy
Maciek: Uzasadnij, że dla m ∊ <4, + nieskończoność) równanie log3 (mx2 −4x+1) = 2 ma dwa rozwiązania.
21 paź 18:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
założenia na początek:
mx2 −4x+1 > 0
a następnie:
log3 (mx2 −4x+1) = 2 ⇔ 32 = mx2 −4x+1 ⇔ mx2 −4x+1−9 = 0 ⇔ mx2 −4x−8=0
rozwiąż to równianie kwadratowe z parametrem 'm'
21 paź 18:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak widzisz ... to zadanie ma logarytm tylko dla 'postraszenia'
21 paź 18:40
Maciek: Δ= 16 + 32m
Zeby były 2 rozwiązania to Δ >0 i co dalej ?
21 paź 18:42
sushi_gg6397228:
policz oraz warunek na argument
21 paź 18:56
Maciek: m>−1/2
a warunek no to widac, ze sie spełnia, nie umiem tego napiasc
21 paź 18:58
sushi_gg6397228:
licz delte dla "argumentu" >0 co z niego wychodzi
21 paź 19:03
Maciek: nie wiem o co Ci chodzi.
21 paź 19:10
sushi_gg6397228:
przeczytaj co napisał Artur.... o 18.39 ( druga linijka)
21 paź 19:12
Maciek: i nic mi to nie mówi.
21 paź 19:16
sushi_gg6397228:
masz policzyc Δ z tego KROPKA.
21 paź 19:18
Maciek: Δ= 16 + 32m po raz drugi
21 paź 19:19
Piotr:
a ja widze ze Δ = 16 − 4m
21 paź 19:21
Maciek: to m<4 i sie nie zgadza
21 paź 19:27
Piotr:
a jaka musi byc ta delta ?
21 paź 19:28
Maciek: nie wiem, dlatego pytam.
21 paź 19:29
Piotr:
zeby byla cala nad osia to a>0 i Δ<0.
21 paź 19:30
Maciek: no ale tutaj maja byc 2 rozwiązania dla m ∊ <4, + ∞ )
21 paź 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
boże:
mx2 −4x−8 = 0 ⇔ Δ = 16 + 4*8m = 16 + 32m
mx2 −4x−1 > 0 (dla dowolnego x

) ⇔ Δ<0 ⋀ 'a' > 0

⇔ m>4
21 paź 19:37
Piotr:
1) rozwiazujesz zalozenie (wyszlo m>4)
2) rozwiazujesz rownanie kwadratowe z m (wyszlo m> −1/2)
3) zaznaczasz czesc wspolna
21 paź 19:37
Eta:
a w tym przedziale jest też <4,
∞)
21 paź 19:40