Wyznacz przedzialy i ekstrema
mat: Wyznacz ekstrema i przedzialy lokalne funkcji
√ex2−1
21 paź 18:18
mat: "x" jest podniesiony do kwadratu , nie pomnożony przez dwa .
21 paź 18:19
Maslanek: e
x2=e
elnx2=e
e2ln x
Niech:
z=e
2ln x
m=2ln x
(e
z)'=e
z=e
e2ln x
z'=(e
m)'=e
m=e
2ln x
| | 2 | |
Czyli: (ex2)=ee2lnx*e2lnx* |
| . |
| | x | |
Ale nie mam pewności
21 paź 18:25
21 paź 18:26
mat: | | 2x*ex2 | |
No ja mam trochę inaczej wyznaczoną pochodna , że to jest |
| |
| | √ex2−1 | |
21 paź 18:34
mat: i wychodzi mi ze funkcja malejaca jest w przedziale x=(−
∞:0) i rośnie x=(0:
∞) a w odp jest że
funkcja nie maleje
21 paź 18:37
mat: dziedziną tego są liczby rzeczywiste?
21 paź 19:05
21 paź 19:07
21 paź 19:08
mat: to nie rozumiem czeemu w odp. jest tylko że rośnie dla x=(0;∞)
21 paź 19:24