granica ciagu
marcinqq: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
u
n = n−
√n2+5n=
pomocy
21 paź 18:15
Maslanek: 0.
21 paź 18:17
21 paź 18:17
Maslanek: Albo nie...
| n2−n2−5n | | −5n | |
| = |
| = |
| n+√n2+5n | | n+√n2+5n | |
21 paź 18:18
Maslanek: Właśnie
21 paź 18:18
marcinqq: | | −5 | |
no wlasnie zrobilem do tego momentu ze mam |
| = i nie wiem jak mianownik zrobic |
| | n+√n2+5n | |
21 paź 19:16
marcinqq: prosze
21 paź 19:29
Krzysiek: w liczniku brakuje Tobie 'n'
skracasz licznik i mianownik przez 'n' i przechodzisz do granicy
21 paź 19:31
marcinqq: jak mam skrocic jak mam pierwiastek i nie ma mnozenia?
21 paź 19:32
Krzysiek: n+√n2 +5n =n+√n2 (1+5/n) =n+n√1+5/n =n(1+√1+5/n)
21 paź 19:35
marcinqq: dzieki wielkie!
21 paź 23:23