matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj parzystośc i nieparzystość funkcji f(x)=k{1, x∊ℚ &0, x∊R\ℚ
aqlec:
⎧
1, x∊ℚ
Zbadaj parzystośc i nieparzystość funkcji f(x)=
⎩
0, x∊R\ℚ
21 paź 18:06
aqlec:
21 paź 18:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieparzystość: f(x) = −f(−x) wybieramy x>0 ⋀ x∊Q wtedy (−x) ∊ Q f(x) = 1 = f(−x) ≠ − f(−x) parzystość: niech x∊Q wtedy (−x) ∊ Q f(x) = 1 = f(−x) niech x ∉ Q wtedy (−x) ∉ Q f(x) = 0 = f(−x) jaki z tego wniosek
21 paź 18:36