wielomiany
bezendu1990: Witam potrzebuje wskazówki jak zacząć to zadanie nie chce gotowców.
Suma wszystkich pierwiastków wielomianu W(x)=x3+ax2+x+c jest równa 6. Znajdź współczynik ai c
wiedząc, że wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian V(x)=x
21 paź 18:02
Maslanek: Skoro jest podzielny przez dwumian (x−0), to c=0
Zatem W(x)=x(x2+ax+1)=x*G(x)
G(x)=x2+ax+1
x1+x2=6
21 paź 18:04
bezendu1990: Dziękuje
21 paź 18:05
bezendu1990: a=−6 c=0 ?
21 paź 18:08
Eta:
21 paź 18:10
loitzl9006:
Wynik jest ok.
Inny sposób na to zadanie: skorzystać ze wzoru Viete'a.
Mając dany wielomian ax
3+bx
2+cx+d , którego pierwiastkami są x
1 , x
2 , x
3
| | b | |
zachodzi równość x1+x2+x3=− |
| |
| | a | |
21 paź 18:14
bezendu1990: o też się przyda
21 paź 18:15