Wyznacz dziedzine funkcji:
Krzysiek: f(x)=p{log(10−x)]
moim zdaniem to zalozenia beda takie:
1.) 10−x>0⇒x<10
2.)log(10−x)≥0 czy tylko takie

11 maj 21:15
Krzysiek: drugie zalozenie to bedzie 10
0≥10−x? czyli x≥9

czy jakos inaczej, pewnie odwrotnie
11 maj 21:17
Krzysiek: pomoze ktos
11 maj 21:20
Bogdan:
Czy f(x) = √log(10 − x) ?
11 maj 21:25
Darek: tak ^^
i chodzi o
rozpsianie log(10−x)≥0
11 maj 21:27
Eta:
log(10 −x) ≥ log1 => 10 −x ≥ 1 ........ już chyba dasz radę
wybierz cz. wsp. z x <10 jako odp
11 maj 21:31
Krzysiek: oki to bedzie x nalezy od (0,9> czy tak?
11 maj 21:35
Bogdan:
Założenia:
1. log(10 − x) ≥ 0 ⇒ log(10 − x) ≥ log1 ⇒ 10 − x ≥ 1 ⇒ x ≤ 9
2. 10 − x > 0 ⇒ x < 10
Bierzemy część wspólną rozwiązań nierówności 1 i 2: x ∊ (−∞, 9>
11 maj 21:35
Krzysiek: Bogdan to dlaczego mam odpowiedz w zbiorze zadan ze od (0,9>

? wg mnie to powinno byc tak jak
ty napisales
11 maj 21:37
Bogdan:
Witam Eto. Krzysiek dostał w tym zadaniu mocna obstawę. Finanse mnie dzisiaj dopadły
11 maj 21:37
Krzysiek: pewnie mam blad w odpowiedziach
11 maj 21:37
tim: Bo pamiętajmy Krzysiek, że jest pod pierwiastkiem
11 maj 21:38
Krzysiek: no i wlasnie teraz to juz nie wiem

czyli ze wzgledu na pierwiastek to bedzie (0,9>
11 maj 21:39
Bogdan:
Weźmy x = −90:
f(−90) = √log(10 + 90) = √log100 = √2.
Może masz inne jeszcze uwarunkowania w tym zadaniu?
11 maj 21:40
Krzysiek: a moze mi ktos jeszcze udzielic wskazowek jak rozgryzac zadanka z prawdopodobienstwa na
poziomie matury rozszerzonej czyli prawie caly material wyciety

jakos nie czuje sie w tym
pewnie
11 maj 21:40
tim: Tfu. Źle napisałem. Nie przeczytałem postu Bogdana.
11 maj 21:40
Krzysiek: Bogdan− nie mam dokladnie takie pytanie: wyznacz dziedzine funkcji: f(x)= √log(10−x)
11 maj 21:41
Krzysiek: czyli jest blad w odpowiedziach w mojej ksiazce
11 maj 21:42
Bogdan:
Moim zdaniem dziedziną tej funkcji jest: Df: x ∊ (−∞, 9>
11 maj 21:54
GALIBIER: Wyznacz dziedzinę funkcji f. f(x)= √log1/3(10−x*2)
8 paź 23:10