matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układy równań
Aneta:
⎧
x+y = m
2
+ 2
Dany jest układ równań :
⎩
2x+y = 2m
2
− 2m − 4
.
Wyznacz m tak, aby punkt P(x,y) należał do prostej nachylonej do osi OX pod kątem 45
o
i przechodzącej przez punkt o współrzędnych (5,7)
21 paź 17:55
Maslanek:
W=1−2=−1. W
x
=m
2
+2−2m
2
+2m+4=−m2+2m+6 W
y
=2m
2
−2m−4−2m
2
−4=−2m−8 x=m
2
−2m−6 y=2m+8 f(x)=x+b (5,7)∊f(x) ⇒ 7=5+b ⇒ b=2 f(x)=x+2 Z treści zadania: f(m
2
−2m−6)=2m+8. Działaj
21 paź 18:03
Aneta:
Wyszło, dziękuję
21 paź 18:14