studia geom
Wojtek: Cześć mam problem z zadaniem o treści Wyznacz wewnetrzne katy trojkata ABC gdzie A=(2,4)
B=(1,6) C=(−2,1).
AB=[−1,2]
BC=−3,−5]
|AB|=
√1+4=
√5
|BC|=
√9+25=
√34
δ − skalarnie
AB δ BC= 3+(−10)=−7
Wychodzi mi wartość ujemna i wszystko się wali. Jak to obliczyć
21 paź 17:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego robisz AB ◯ BC .... a nie
BA ◯ BC
21 paź 18:41
Mila:

|AB|
2=1
2+2
2=5
|AB|=
√5
|AC|=5
|BC|
2=3
2+5
2=9+25=34
|BC|=
√34
|BC|
2=|AB|
2+|AC|
2−2AB*AC*cosα
34=5+25−2*
√5*5cosα
4=−10
√5cosα
| | −2√5 | |
cosα= |
| ⇒α− kąt rozwarty |
| | 5 | |
nie odczytuj na razie
pozostałe kąty są ostre, oblicz, odczytaj w tablicach i trzeci kąt z sumy kątów w trójkacie.
21 paź 18:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | |a|2 + |b|2 − a◯b | |
po drugie .... cos α = |
| |
| | 2|a||b| | |
gdzie a,b to wektory, α kąt pomiędzy tymi wektorami
21 paź 18:46
Mila: Witaj Arturze.

Wojtek nam nie odpowiada.
21 paź 18:59