pilne
michał:
3x+y+4=0
6x+2y−3=0
układ rozwiązac metodą podstawiania
11 maj 20:57
Darek: y = −4 −3x
6x −8 −6x −3 =0 −11≠0
wiec uklad spzreczny xd
11 maj 21:00
Squall: nie 6x tylko −6x
−6x−8−6x−3=0
11 maj 21:01
Darek: michał:
3x+y+4=0
6x+2y−3=0
układ rozwiązac metodą podstawiania
ja widze 6x

BTW squall grales w l2 xd ?
11 maj 21:02
michał: dzieki
11 maj 21:04
M.: dlaczego −6?
wyszlo mi tak samo jak Darkowi
11 maj 21:04
Squall: sorki, rzuciło mi się na wzrok

że w co miałem grać
11 maj 21:04
michał:
a dobry jesteś z uk. równań?
11 maj 21:05
Darek: takla gra xd skrot

od Lineage 2 ^^
masz ten sam nick co taki jeden ^^ mysallem ze mooozeeee
11 maj 21:05
michał:
rozwiąż
a)
(x+4)2+(x−1)2=17
11 maj 21:08
Squall: Nie

a Squall to tylko fragment mojego nicku, bo całego mi się nie chciało pisać
11 maj 21:08
Squall: x
2+8x+16+x
2−2x+1−17=0
2x
2+6x=0
Δ=b
2−4ac=36−0
P{Δ}=6
11 maj 21:11
Darek: takie rownania robi sie bez delty

nie ma tu "c"
2x
2+6x=0
2x(x+3)=0

x=− lub x=−3
11 maj 21:13
michał:
metoda przeciwnych wspóczyników
x−4y+4=0
y=−14x+1
11 maj 21:17
Darek: drugie przez 4 mnozysz
x−4y+4=0
4y=−x+4
x−4y=−4
x+4y=4
−8y=−8
x= 0
y=1
11 maj 21:20
michał:
cena gruntu w którą wliczono 7% podatku VATjest równa 17,12zł za metr kwadratowy. jaka bedzie
cena tego towarujesli podatek VAT zostanie zwiekszony do 22%. O ile procent wzrosnie wowczas
cena towaru? wynik podaj z dokładnością do 0,01
11 maj 21:22
michał:
jesteś WIELKI
11 maj 21:24
michał:
prosze o pomoc
11 maj 21:30
11 maj 21:30
Darek: 107 % x − 17,12
122% x − y
| | 107 | |
107 % x − 17,12 −−> 107% = |
| , wiec se pomnoze przez odwrotnosc
|
| | 100 | |
x = 16
122 % * x = y
1,22 * x = y
y = 19,52
11 maj 21:31
michał:
a czemu 107%?
11 maj 21:40
michał:
a skad 122%?
11 maj 21:41
michał:
Oblicz pole trójkąta ABC gdy A=(−2,1) B=(3,−5) C=(0,0)
moze mi ktos pomóc
11 maj 21:52
11 maj 21:59
Darek: pewnie trojkat

107 dlatego ze napisane zostalo: "w którą wliczono 7% VAT"
122 bo "VAT zostanie zwiekszony do 22%"
taki powrot do tego gruntu
11 maj 22:04
michał:

chyba dobrze
11 maj 22:05
michał:
trójkat widze ale co dalej?
11 maj 22:06
Squall: Możesz policzyć długości boków, a później pole ze wzoru Herona
11 maj 22:08
michał:
co

a jakas wieksza podpowiedz
11 maj 22:09
michał:
jestem noga z matmy
11 maj 22:09
Damian: powiedz mi ile wynosi wysokość z pkt (−2;1)
11 maj 22:10
michał:
z fizy i chemi tez az WSTYD
11 maj 22:10
michał:
damian chodzi ci o 1
11 maj 22:11
michał:
o maturze to ja moge pomarzyc a do tego z matmy bedzie obowiazkowa
11 maj 22:12
Damian: przepraszam moja pomyłka

musisz policzyć długości boków najpierw...
11 maj 22:12
Damian: tutaj na forum są wzory i tablice matematyczne

takie na maturze dostaniesz

tam masz obliczanie długości odcinków

jak obliczysz odcinki to pokarze i wytłumaczę ci wzór Herona
11 maj 22:13
michał:
ale jak?
bo mi wychodza jakies pierwiastki
11 maj 22:14
11 maj 22:17
michał:
gdzie sa te tablice
11 maj 22:18
Squall: zrobimy tak

teraz Ci podam wzór, ale później poszukaj sobie tablic
11 maj 22:19
michał: ale ja potrzebuje pole
11 maj 22:19
Damian: | | a+b+c | |
PΔ = √p(p−a)(p−b)(p−c) gdzie p= |
| |
| | 2 | |
11 maj 22:19
michał: oki ale mozesz mnie sprawdzic
11 maj 22:20
11 maj 22:21
Damian: Pewnie ze cie sprawdze

Chodzi oto ze nauczysz sie przez robienie zadan a nie tylko przez analizę sposobu innych
11 maj 22:21
Squall: wzór na odległość dwóch punktów to:
√(x2−x1)2+(y2−y1)2
jak już to obliczysz to liczysz obwód. jak masz obwód to liczysz pole z tego wzoru, co podał Ci
Damian

zrób, a my sprawdzimy później
11 maj 22:22
michał:
mam czesc
AB=√5
BC=√34
CA=√5
11 maj 22:27
Damian: policz jeszcze raz |AB|
11 maj 22:30
Damian: jesli wyjdzie ci ponownie √5 co jest źle to napisz jak to policzyłeś pokarz ci gdzie jest
błąd
11 maj 22:30
michał:
√9
11 maj 22:32
michał:
a teraz?
11 maj 22:32
Damian: nadal zle
11 maj 22:34
Damian: Pomyśl...

gdyby były boki
√5,
√34 √9 jako najdłuższy bok to jest to niemożliwe prawda
11 maj 22:35
Damian: |AC| >
√34 taka moja podpowiedz
11 maj 22:36
michał:
√41
11 maj 22:37
Damian: pokaż jak to policzyłeś...
11 maj 22:38
Squall: Michał, nie zgaduj
11 maj 22:38
michał: nie rozumie
11 maj 22:38
Damian: przepraszam |AB| > |CB| |CB| = √34
11 maj 22:39
Damian: wiec pisze :
11 maj 22:39
michał:
cos ze znakami mi sie pieprzy
11 maj 22:39
Squall: podstaw do wzoru, spokojnie i bez pośpiechu
11 maj 22:40
michał:
nie zrobie tego chyba
11 maj 22:40
Damian: |AB| = √(xb − xa)2 + (yb − ya)2=
√(3 −(−2))2 + (−5 −1)2=
√52 + (−6)2=
√25 + 36 =
√61
11 maj 22:42
michał: jeszcze zobacze
11 maj 22:42
Squall: Damian Ci policzył. Teraz podstaw do wzoru na pole
11 maj 22:43
michał: czemu −6 a mi wychodzi −4
11 maj 22:44
michał: juz widze te znaki ale GAFA
11 maj 22:45
michał: p=5
11 maj 22:48
Damian: powiem ci tak
11 maj 22:49
Damian: pożyczyłeś od kolegi 5 zł
na następny dzien pożyczyłeś od niego jeszcze 1 zł
to ile musisz mu oddac

Minusy sugerują twoje konto

pożyczyłeś wiec −5 druga pożyczka −1 wiec ile musisz mu oddac
11 maj 22:50
michał: PΔ=√5(5−√61)(5−√34)(5−p{5)
11 maj 22:54
michał: ten ZNAK
11 maj 22:54
michał: ale i tak niewiem czy to dobrze?
11 maj 22:56
michał: i co z tym dalej?
11 maj 22:56
Squall: Michał, nie możesz dodać do siebie tych pierwiastków przy obliczaniu p
Wiem, że będzie dużo liczenia, ale nie masz wyboru
11 maj 22:57
Damian:
Tak mi wyszło... nie wiem jakim cudem p=5 ci wyszło
11 maj 22:57
michał: jak sie odejmowalo od pierwiastków
11 maj 22:57
michał: te 5 to samo p obliczone
11 maj 22:59
Damian: pokaż mi jak policzyłeś "p"
11 maj 22:59
michał: to jest obwód?
11 maj 23:00
Damian: AHA i powiedz mi w której jestes klasie gim czy srednia

i ktora klasa
11 maj 23:00
Damian: | | a+b+c | |
tak p = |
| czyli połowa obwodu |
| | 2 | |
pokaż mi twoj obwod i p
11 maj 23:01
michał: dodalem pierw. pozniej wyciagnolem a na koncu podzielilem
jestem w zaocznej kl. I po 7 latach przerwy
11 maj 23:02
Squall: | | √61+√34+√5 | | √100 | |
p= |
| = |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
tak pewnie policzył, ale pierwiastków dodać nie można
11 maj 23:02
michał:
bardzo powoli mi to idzie
11 maj 23:03
michał: to jak
11 maj 23:04
michał: juz mi sie wszystko myli
11 maj 23:06
Squall:
i tyle, więcej nic z tym nie zrobisz
po prostu podstaw do wzoru
11 maj 23:07
Squall: i wymnażasz po kolei wszystko
11 maj 23:07
michał: juz nic nie widze
11 maj 23:07
Damian: tez tak sądze...michale
nie wolno dodawac pierwiastków do siebie np.
√5 +
√4 =
√5 +
√4 − nic z tym nie da sie zrobic
3√3 +
4√7 =
3√3 +
4√7 − z tym tez nic nie zrobisz − zostawiasz tak jak jest
2 +
√3 = 2 +
√3 tak samo nie mozna tego dodac
√3 +
√3 = 2
√3 − jesli pierwiastki sątego samego stopnia i liczba pierwiastkowana jest
taka sama wtedy widzisz co sie dzieje
11 maj 23:07
Damian: jeszcze jeden przypadek
3√5 + √5 = 3√5 + √5 nic nie zrobisz tak zostawiasz
3√5 + 3√7 = 3√5 + 3√7nic nie zrobisz tak zostawiasz
11 maj 23:10
michał: jak ja to mam pomnozyc? to wszystko przez wszystko to juz nie dojde do ladu
11 maj 23:10
Damian: tam fajnie sie skróci

bo pojawi się −
√61 a potem −
√5 oraz −
√34 duzo liczenia łatwo o
błąd
ale wynik ładny
11 maj 23:11
michał: za jakie grzechy ta matma a ja chcialem miec mature jak moja dziewczyna by sie mnie nie
wstydzila chcialem zeby byla dumna a ja ja zawiode
11 maj 23:13
Squall: Damian ma rację, wszystko się ładnie poskraca

Wystarczy odrobina cierpliwości w rachunkach
11 maj 23:14
michał: latwo ci powiedziec ja tu nic nie widze
11 maj 23:14
michał: a A B C zostawiam bez zmian
11 maj 23:16
Squall: rozpiszę Ci pierwszy nawias, a dalej spróbuj sam, ok?
11 maj 23:17
Damian: to ze nie widzisz to nic nie znaczy

za to jak porobisz troche zadan to zobaczysz w trakcie
ze mniej wiecej wynik (skracanie sie i redukowanie) zobaczysz juz na samym początku
11 maj 23:17
Damian: jesli ci sie nie uda dojsc do konca to jak squall rozpisze pierwszy nawias to napisze reszte...
ale bedzie to masakra w pisaniu
11 maj 23:18
michał: a=61
b=34
c= 5
tak
11 maj 23:18
michał: a=61
b=34
c= 5
tak
11 maj 23:18
Damian: niestety musisz liczyc na pierwiastkach
11 maj 23:19
Squall: | | √61+√34+√5 | | √61+√34+√5 | | 2√61 | |
p−√61= |
| −√61= |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 maj 23:20
Damian: Aha i przepraszam za wynik

pole trójkąta wyjdzie dokładnie P
Δ =
√12.25
| | 1 | |
nie spierwiastkowałem wyniku więc PΔ = 3.5 = 3 |
| |
| | 2 | |
11 maj 23:21
Squall: I w ten sposób robisz kolejne nawiasy
11 maj 23:21
Damian: wiem ze to strasznie wygląda

ale chęci chłopie

masz sporo czasu do matury

i jeszcze nie raz zaskoczysz dziewczyne

a od czegos trzeba zacząć

ale na początek wziąłeś sobie trudniejszy przykład

ale sie nie łam
11 maj 23:23
michał: masakra ale i tak nie widze tu wzoru
11 maj 23:24
michał: masakra ale i tak nie widze tu wzoru
11 maj 23:24
%253Cb%253Emicha%25C5%2582%253A%253C%252Fb%253E%2520masakra%2520ale%2520i%2520tak%2520nie%2520widze%2520tu%2520wzoru%250A%250A
11 maj 23:25
michał: masakra ale i tak nie widze tu wzoru
11 maj 23:25
michał: masakra ale i tak nie widze tu wzoru
11 maj 23:26
michał: odpuszcze sobie to mam jeszcze 3 przyklady z uk. równan
11 maj 23:28
Damian: squall napiszesz mu to zadanie

bo ja muszę niestety juz leciec

pomożesz mu

a michał jak byś szukał kiedyś pomocy − uwierz mi jest tyle użytkowników ze na tym forum na
pewno pomoc dostaniesz
11 maj 23:29
michał: squall pomozesz mi?
11 maj 23:37
Damian: aha michał...

jeszcze ci powiem że mądrze postąpiłeś − bardzo mądrze

przygotuj sie na to ze wiele zadańci przystawi, wiele razy bedziesz juz znudzony i zrezygnowany
ale mówie ci jak rozwiazujesz zadania to jaką czujesz satysfakcje

a jak jeszcze komuś
pomagasz... sam sie przekonasz

chcesz komuś zaimponować i chcesz to zrobić poprzez naukę
11 maj 23:42
michał: to dla mojej kochanej ani
11 maj 23:46
basia: jaki jest warunekrownoleglosci prostych
12 sie 14:17