trudne zadanie
Pio: W ostroslupie prawidlowym trojkatnym kat miedzy krawedzia boczna i krawedzia podstawy jest
rowny 65 stopni.Promien okregu opisanego na podstawie jest rowny 8√3.Oblicz objetosc i pole
pow bocznej ostroslupa (z dokladnoscia do calosci).
21 paź 17:21
Eta:
| H | |
| = tg65o ⇒ H= R*tg65o =........... odczytaj z tablic tg65o i dokończ |
| R | |
| | R | | R | |
|
| = cos65o ⇒ b= |
| =............... |
| | b | | cos65o | |
z tw. Pitagorasa w ΔBEW wyznacz długość h
b=..........
teraz tylko podstaw dane do wzorów
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| * |
| *h=....... |
| | 3 | | 4 | |
| | a2√3 | | 1 | |
Pc= Pp+ 3*Pb = |
| +3* |
| a*hb=......... |
| | 4 | | 2 | |
teraz działaj dalej w obliczeniach ...
21 paź 17:58