równiania i nierówności
kim: Na płaszczyźnie współrzędnych zaznacz zbiór punktów, których współrzędne spełniają równianie
|2x| + |y| = 6.
Zapisałam równianie dla każdej ćwiartki:
I. 2x + y = 6
II. −2x + y = 6
III. −2x − y = 6
IV. 2x − y = 6
i co dalej? jak to wszystko powyznaczać i potem przenieść na układ współrzędnych?
21 paź 17:18
21 paź 17:24
AS:
Dla y = 0 otrzymasz x = ± 3
Dla x = 0 otrzymasz y = ± 6
Wystarczy połączyć te punkty odpowiednio odcinkami.
21 paź 17:29
Eta:
21 paź 17:29
Eta:
21 paź 17:30
Piotr:
chyba −3 i 3 na osi x
21 paź 17:31
Eta:
No jasne że tak

na osi OX ma być 3 i −3 ( widać na rys.
Z rozpędu napisałam .......... 6 i −6
21 paź 17:36
kim: wielkie dzięki!
21 paź 22:38