Znaleźć ilość ciągów
Licealista: Znaleźć ilość ciągów (x
1, x
2, x
3,...,x
n) liczb calkowitych dodatnich spełniajacych
rownanie x
1 + x
2 +...+ x
n = a ? (a∊C
+)
Prawdopodobnie jest na to jakiś wzór, którego jeszcze nie poznałem. Mógłby ktoś go podać? (nie
chodzi mi o rozwiązanie, mam nadzieję że sobie poradzę z resztą, tylko ten wzór) dzięki
21 paź 17:08
Maslanek: Jak dla mnie to takich ciągów jest nieskończoność.
21 paź 17:11
21 paź 17:11
Maslanek: Aha...

Bo to a to parametr
21 paź 17:12
Licealista: dziękuję Godzio
21 paź 17:16
Mila: Godzio, tyle jest nieujemnych rozwiązań.
21 paź 17:33
Godzio:
y
i = x
i − 1 ≥ 0 ⇒ x
i = y
i + 1
y
1 + ... + y
n = a − n
Teraz chyba ok, zawsze mi się to myli ...
21 paź 17:36
Maslanek: A dobra duszko mógłbyś wytłumaczyć skąd ten wzorek?
21 paź 17:38
Mila: Maslanek − Analiza − Skoczylas.
21 paź 17:43
Godzio:
Dla ćwiczeń możesz zrobić sobie zadanie:
Na ile sposobów można rozmieścić n jednakowych kulek w k różnych urnach.
A dalej, ile rozwiązań ma x
1 + ... + x
k = n dla x
1,...,x
k ∊ C
+ U {0}
x
1,...,x
k − urny i n kulek
21 paź 17:45
Maslanek: Nie rozumiem już końcówki
21 paź 17:55