21 paź 17:06
Maslanek: Rozbić na ułamki proste ułamek U{1}{y(y−1)
21 paź 17:08
Maslanek:
| | 1 | | 1 | | y−1 | |
∫( |
| − |
| ) dy = ln|y−1|−ln|y|=ln| |
| | |
| | y−1 | | y | | y | |
21 paź 17:10
yyy: A(y−1)+By=1
Ay+By−A=1
A+B=0
Co dalej?
21 paź 17:14
yyy: A to tak można? Przecież to nie jest to samo..
21 paź 17:14
Maslanek: y(A+B)−(A+1)=0
A+B=0 oraz A+1=0
A=−1
B=1
| | −1 | | 1 | | −y+1+y | | 1 | |
Spr.: |
| + |
| = |
| = |
| |
| | y | | y−1 | | y(y−1) | | y(y−1) | |
21 paź 17:17
yyy: Dzięki.
21 paź 17:19