zad
mat: proszę o pomoc w równaniu różniczkowym y'+tx*y=sinxcosx
21 paź 16:46
mat: ?
21 paź 16:56
sushi_gg6397228:
za duzo tutaj jest zmiennych
x,y,t
21 paź 17:09
mat: przepraszam tam jest tgx a nie tx
21 paź 17:12
mat: ?
21 paź 17:25
mat: jakie będzie tu y bo mi wyszło C(x)cosx czy C(x)ecosx ?
21 paź 17:27
mat: To proszę powiedzieć że mi nie pomożecie
21 paź 17:34
Ror:
y= −cos2x +C*cosx
21 paź 17:42
21 paź 17:45
Krzysiek: rozwiązanie równania jednorodnego to:
y=Ce−∫tgxdx
21 paź 18:17
mat: czyli y= e−ln[cos]+ec i co dalej
21 paź 18:31
mat: y=C(x)cos czy − cosx
21 paź 18:32
Krzysiek: czyli: y=Celncosx =Ccosx
21 paź 18:34
mat: ok ale coś mi w drugim nie wychodzi nie chce mi się skrócić
21 paź 18:53
mat: C'(x)−C(x)sinx+tgx*C(x)cosx=sinxcosx
21 paź 18:54
Krzysiek: C'(x)cosx −C(x)sinx+tgx C(x)cosx =sincosx
czyli: C'(x) =sinx
C(x)=−cosx +C1
zatem: y=(−cosx+C1 )cosx
21 paź 18:57
mat: ale co Pan skrócił ze wyszło C'(x)=sinx
21 paź 19:03
Krzysiek: zatem wyrazy z C(x) się skracają, i zostaje: C'(x)cosx =sinxcosx
21 paź 19:08
mat: Dziękuję
21 paź 19:15