zespolone
Sikorrrr: Czy równość pns{zs} = n√z (s>1) jest prawdziwa? Ktoś wie jak to zrobić?
21 paź 16:39
Sikorrrr: nikt nie wie?
21 paź 16:53
konrad: czym jest pns{z
s}
21 paź 16:54
Godzio: ns√zs
Ile pierwiastków ma ta liczba ?
21 paź 16:57
Sikorrrr: to jest cała treść zadania. Nie mam obliczyć pierwiastków, tylko czy to jest prawdą
21 paź 16:58
Godzio: Ja nie każe Ci obliczać, pytam ile ma pierwiastków
21 paź 16:58
21 paź 16:59
Sikorrrr: To jest cała treść zadania
21 paź 17:00
Godzio:
Studiujesz matematykę i dalej nie rozumiesz mojego pytania
21 paź 17:01
Godzio:
Z ilu elementów składa się zbiór pierwiastków ns√zs, a z ilu n√z
Odpowiedz na to pytanie i masz koniec zadania
21 paź 17:03
Sikorrrr: ok, to do mnie było pytanie

n pierwiastków
21 paź 17:03
Godzio:
Na pewno ?
21 paź 17:04
Godzio: ϱ = zs
ns√ϱ
A teraz z ilu ?
21 paź 17:04
Sikorrrr: ns pierwiastków
21 paź 17:06
Godzio:
No właśnie, a ile ma pierwiastków n√z ?
21 paź 17:07
Sikorrrr: n pierwiastków, dobra, załapałem pewnie.
21 paź 17:08
Godzio:
Zbiór pierwiastków po lewej stronie ma n * s elementów, natomiast po prawej ma n elementów,
zatem równość zajść nie może dla s > 1
21 paź 17:09
Sikorrrr: Ok Godzio. Ale martwi mnie jedna sprawa, mianowicie pod pierwiastkiem z lewej jest zs. Czy to
nie wpływa w żaden sposób?
21 paź 17:10
Godzio:
Nie, podam przykład:
3√(1 + i)3 = 3√1 + 3i − 3 − i = 3√−2 + 2i, ale
3√(1 + i)3 ≠ 1 + i, oczywiście 1 + i jest jednym z pierwiastków, ale równość nie zachodzi
Jak widać zs = w czyli jest to po prostu jakaś nowa liczba zespolona i tyle.
21 paź 17:16
Sikorrrr: Ok, dzięki wielkie
21 paź 17:19