Zadanie maturalne
Damian: W środę zdaję maturę...więc bardzo bym prosił o wytłumaczenie mi jednego zadanka... :−)
w zadaniach z wartością bezwzględną typu |x−2| + |3x−6| < |x|
W rozumowaniu ma "przedziały" skąd wiadomo w jakim przedziale dać jaki znak, chodzi o < i >, ≤
i ≥
11 maj 20:40
Krzysiek: sluchaj damian
11 maj 20:54
Krzysiek: ja tez zdaje
11 maj 20:54
Krzysiek: w takich zadaniach to sie tak postepuje
11 maj 20:54
Krzysiek: juz pisze:
11 maj 20:54
♊: Nie ma to jak jedną wypowiedź rozwalić na 5 postów . . .
11 maj 20:56
Damian: Czekam z niecierpliwością
11 maj 21:01
Squall: | | nie czepiaj się

chce chłopak pomóc to daj mu się wykazać
11 maj 21:02
Krzysiek:

np w tym przykladzie co ty dales to bedzie tak ze da sie wyciagnac 3 z drugiego modulu:
|x−2| + |3x−6| < |x| ⇒ |x−2| + 3|x−2| − |x| < 0 ⇒ 4|x−2|−|x| < 0 to nieco uprosci sprawe

i
teraz jesli chodzi o te znaki to ja sobie zawsze przyjmuje tak: rysuje sobie taka os i
zaznaczam przedzialy jak na rysunku ( dla tego przypadku

) i masz:
dla x ε (−∞,0) nierownosc przyjmuje postac
−4x+8+x<0
dla x ε <0,2) nierownosc przyjmuje postac
−4x+8−x<0
dla x ε <2,+∞) nierownosc przyjmuje postac
4x−8−x<0
rozwiazujesz powyzsze przypadki; w kazdym z trzech przypadkow bierzesz czesc wspolna zalozenia
dla przypadku i nierownosci w danym przypadku

powinny ci wyjsc z tego jakies trzy przedzialy i teraz bierzesz sume tych przedzialow i to jest
koncowa odpowiedz

mam nadzieje ze to mniej wiecej zrozumiale
11 maj 21:03
Krzysiek: Squall bujaj wroty

mam nadzieje ze dobrze napisalem
11 maj 21:04
Krzysiek: ale to od ciebie zalezy jak sobie przyjmiesz gdzie przedzial domkniety a gdzie otwarty bylebys
tylko potem rozwiazal w tych przedzialach co sobie przyjales
11 maj 21:05
C:
Damian jaki poziom zdajesz?
11 maj 21:08
Krzysiek: pewnie rozszerzony
11 maj 21:08
Damian: aha

Już wszystko się wyklarowało

Zdaję podstawę

Wielkie dzięki za pomoc
11 maj 21:10
Krzysiek: skoro sie wyklarowalo to okej
11 maj 21:10
Krzysiek2: |x−2|+3|x−2|<|x|
4|x−2|<|x|
przedziały: (−∞;0) , <0;2) , (2;+∞)
dla kolejnych przedziałów podstawiasz to x z przedziałów do wartości bezwzględnych i wychodzi,
że:
dla x∊ (−∞;0)
x−2<0, więc |x−2|=−x+2
x<0, więc |x|=−x
−3x+8<0
−3x<−8
| | 3 | |
x> |
| , ale on nie spełnia założeń przedziału, więc tu nie ma rozwiązań
|
| | 8 | |
dla x∊<0;2)
x−2<0, więc |x−2|=−x+2
x≥, więc |x|=x
−5x+8<0
−5x<−8
| | 8 | | 8 | |
x> |
| tutaj spłenia nam iloczyn obu przedziałów, czyli x∊( |
| ;2)
|
| | 5 | | 5 | |
dla x∊<2;+∞)
x−2≥0, więc |x−2|=x−2
x>0, więć |x|=x
3x−8<0
3x<8
| | 3 | |
x< |
| tutaj również nie ma rozwiązań.
|
| | 8 | |
| | 8 | |
Rozwiązaniem jest x∊( |
| ;2) Jednak gdzies musiałem zrobić błąd, bo 2 też jest rozwiązaniem |
| | 5 | |
a u mnie go nie ma
11 maj 21:14
Krzysiek: pozdro
11 maj 21:15
AS: Podstawowa zależność
x dla x > 0 jeżeli x = 7 to | x | = 7
|x| = 0 dla x = 0 jeżeli x = −7 to | x | = 7 albo −x (bo −(−7) = 7)
−x dla x < 0
przykładowo dla |x − 2|
W myśl poprzedniego |x − 2| = x − 2 dla x > 2 (2 miejsce zerowe)
|x − 2| = −(x − 2) dla x < 2
Sprawdź dla x = 5 |x − 2| = |5 − 2| = 3 czuli tyle samo co x − 2 = 5 − 2 = 3
dla x = −11 |x − 2| = |−11 − 2| = |−13| = 13 czyli tyle samo co −(x − 2) =
−(−11 − 2) = 13
Przykład przez Ciebie podany nie jest zbyt dobry
Przykład: | x − 2| + |3*x − 13| > |x|
Miejsca zerowe to: 0 , 2 , 13/3
Rozpatrzyć należy przedziały: (−∞,0) , 0 , (0,2) , 2 , (2,13/3) , 13/3 , (13/3,∞)
Dla elementu z pierwszego przedziału np. −10 wyrażenia x − 2, 3*x − 13 , x przyjmują wartości
ujemne
Opuszczam znaki wartości bezwzględne i każde z nich poprzedzam znakiem " − "
−(x − 2) − (3*x − 13/3) > −x => −4*x + 19/3 > −x
Dla przedziału (o,2) wybieram x = 1 wtedy wartości x − 2 i 3*x − 13 są ujemne a x dodatnie
Zapis będzie następujący
−(x − 2) − (3*x − 13/3) > x => −4*x + 19/3 > x
dla x =20
(x − 2) + (3*x − 13/3) > x => 4*x − 19/3 > x
Podsumowanie
Jeżeli dla wybranego x wyrażenie zawarte w wartości bezwzględnej przyjmuje wartość dodatnią
to wyrażenie przepisujemy bez zmiany, opuszczając znaki wartości bezwzględnej.
Jeżeli dla wybranego x wyrażenie zawarte w wartości bezwzględnej przyjmuje wartość ujemną
to wyrażenie przepisujemy poprzedzając znakiem " −" opuszczając znaki wartości bezwzględnej.
11 maj 21:28
11 maj 21:46