Ciągi.
Mateusz: Zbadaj, czy ciąg określony wzorem rekurencyjnym
a1= −3
an+1 = an + 1n sin2 (2n−1) Pi2
jest ciągiem monotonicznym.
21 paź 16:13
Mati_gg9225535: masz a1 do drugiego wzoru za n wstaw 1 jesli an+1 >a1 to rosnący jesli an+1 <a1 to
malejący a jesli an+1 =a1 to stały
21 paź 16:21
Mateusz: to wiem, ale coś mi nie wychodzi obliczenie tego.
21 paź 16:22
Krzysiek: zajmij się sinusem , zobacz jakie wartości on przyjmuje
21 paź 16:29
Mateusz: czyli mozna to zrobic na zasadzie : a2 = −3 + sin2 pi2 = −3 + 12 = −2 ?
21 paź 16:34
Trivial:
| | π | | π | | π | |
sin(2n−1) |
| = sin(nπ − |
| ) = −sin( |
| −nπ) = −cos(nπ) = −(−1)n. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Zatem
Zadanie stało się trywialne.
21 paź 18:31
Trivial:
A tak naprawdę, to w zadaniu nie pytają nawet jaki jest to rodzaj monotoniczności. A zatem
wystarczy nawet tyle:
| | 1 | | π | |
an+1 = an + |
| sin2(2n−1) |
| |
| | n | | 2 | |
| | 1 | | π | |
an+1 − an = |
| sin2(2n−1) |
| ≥ 0 |
| | n | | 2 | |
Zatem ciąg monotoniczny, przynajmniej słabo rosnący, niezależnie od tego jaką liczbą jest a
1.
21 paź 18:40