funkcja
;D: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej x resztę z dzielenia tej liczby przez 5.
a) Podaj zbiór wartości funkcji f
b) Naszkicuj wykres funkcji f dla x ∊ {2,3,4,5,6,7}
c) Oblicz f(14)+3.
21 paź 16:02
krystek: Zb wartości Y={0,1,2,3,4,}
f(2)=2
Wyjaśniam 2:5=0 r 2
5:5=1r 0
21 paź 16:06
konrad:

a) ZW={0,1,2,3,4}
c) f(14)+3=4+3=7
21 paź 16:10
;D: dzięki

tylko kto mi wyjaśni a) w sposób łopatologiczny?

i dlaczego w b) nie można połączyć?
21 paź 16:21
krystek: wykres jest "punktowy" funkcja nie przyjmuje wartości "pośrednich"
21 paź 16:25
konrad: b) przecież argumentami jest kilka liczb, zatem wartościami też będzie kilka liczb a nie jakiś
tam przedział, zatem wykresem muszą być punkty
21 paź 16:27
;D: ok
21 paź 16:30
Mila: a) jeśli dzielisz przez 5 to reszta może być równa 0 [dla np. 5, 10, 15,..]
reszta może być rowna 1 [dla np, 6,11,16, itp.]
reszta może być rowna 2 [np dla 7,12,17,
reszta może być rowna 3 [np. dl 8,13,
reszta może być rowna 4 [ np dla 9,14,19,14, ]
b) nie możesz połączyć bo masz tylko 6 argumentów i otrzymasz 6 wartości, czyli masz tylko 6
punktów i nic więcej!
21 paź 16:32