Ostroslup
kamil: Krawedź boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 24cm,a kat miedzy krawedzia
boczna i wysokoscia ostroslupa jest rowny 30 stopni .Oblicz objetosc i pole powierzchni
calkowitej tego ostroslupa.
21 paź 16:02
Eta:

b= 24
| | 2 | | a√3 | | 1 | |
|AO|= |
| *h(Δrównobocznego)= |
| = |
| b ⇒ a= 12√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
to H= 12
√3
| | 1 | | 1 | a2√3 | |
V= |
| PP*H= |
|
| *H=....... |
| | 3 | | 3 | 4 | |
Z tw. Pitagorasa wyznacz
hb
P
C= P
p+3P
b = ...........
teraz tylko dokończ obliczenia
21 paź 16:49