Działania na zbiorach, suma
Studentka: A = {2n − 1 : n∊N}
B = {6n + 1 : n∊N}
Mam znaleźć sumę i iloczyn. Mam do zrobienia 30 podobnych zadań, a nie bardzo wiem jak je
rozwiązywać. Zaznaczać np. przy pomocy osi i nowe wzory zapisywać?
21 paź 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
A −−− jest to zbiór liczb: 1,3,5,7,9 ... czyli zbiór liczb nieparzystych
B −−− zbiór liczba: 7, 13, 19, 25, 31 ...
jako, że B⊂A ... czyli B zawiera się w A, to:
A∪B = A
A∩B = B
21 paź 15:34
Studentka: Ok dziękuję, spróbuję sobie tak rozpisywać te przykłady.
21 paź 15:37