matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matmaa
asiaaak:
{2x−3}{x+1} − 1 = 0
21 paź 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
założenie: x+1 ≠ 0 czyli x≠−1
2x−3
2x−3
− 1 = 0 ⇔
= 1 ⇔ 2x−3 = x+1 ⇔ 2x−x = 1+3 ⇔ .... dokończ
x+1
x+1
21 paź 15:35