POmocy
Martyna: Stopiono trzy ołowiane kule o średnicach 6cm,8cm,10cm i z otrzymanego ołowiu wykonano jedną
kulę.Oblicz jej średnicę.Cy pole powierzchni otrzymanej kuli jest większe od sumy pół tych
trzech kul


Proszę o pomoc
21 paź 15:19
ICSP: Objętość największej kuli jest równa sumie objętości kul mniejszych.
21 paź 15:23
Martyna: A mógłbys wykonac obliczenia

Bo ja nie wiem jak
21 paź 15:24
Martyna: I tu pytają o pole powierzchni a nie objętosc.
21 paź 15:26
ICSP: Weź tablice do ręki i liczb objętość kul o promieniach :
1. r = 6
2 r = 8
3 r = 10
Przecież to podstawowy wzór jest.
21 paź 15:27
Studentka: Policz objętość każdej małej kuli, potem dodaj je do siebie, otrzymasz objętość tej nowej,
dużej kuli. Za pomocą wzoru na objętość oblicz promień, później to już łatwo.
21 paź 15:28
Martyna: ICPS ja znam wzory na objętosc i pole całkowite kuli .Nie o to mi chodziło.Dzięki studentka juz
wiem o co chodzi.
21 paź 15:33
Martyna: I wyszłó żę suma pól powierzchni trzech kul jest większa od pola powierzchni otrzymanej kuli.
21 paź 15:44