wzór funkcji liniowej
Ania: mam małe pytanko, a mianowicie jak napisac wzór funkcji liniowej y=f(x) który przechodzi przez
punkt P
f(x)=−2x+3, P=(0,−1)
w ogóle jak się pisze takie wzory ?
11 maj 20:25
11 maj 20:30
tim: To dobrze
11 maj 20:36
xyz: jak?

moze ktoś napisac?
11 maj 21:32
tim: Tzn nie wiem o co dokładnie chodziło Ani. A tobie xyz o co?
11 maj 21:36
Darek: majac 1 punkt .... to sie nei da

przez 1 punkt przechdozi neiskonczenei wiele prostych

cza meic 2 ^^
a jak sie ma 2 punkty o wsporzednych A= (x
1,y
1) B=(x
2,y
2)
to sie robi uklad równan ze zwyklego wzora y=ax+b, podatwaiajac iksy pod x'y i ykregi pod
ykregi

∫ y
1=ax
1+b
∫ y
2=ax
2+b
i majac dance to ma sie tylko obliczyc a i b i sie ma prosta przechodzaca przez 2 pkt
11 maj 21:37
xyz: "jak napisac wzór funkcji liniowej y=f(x) który przechodzi przez punkt P
f(x)=−2x+3, P=(0,−1) "
o to mi chodzilo

da sie?
11 maj 21:40
tim: Tzn tak, albo ta funkcja przechodzi przez P albo nie
11 maj 21:41
xyz: przechodzi...
jak ja zapisac?
−1 = 3?
11 maj 21:43
tim: Tzn jeżeli przechodzi to powinno wyjść −1 = −1, jeżeli wychodzi sprzeczność to NIE przechodzi.
11 maj 21:44