Wielomian.
Mateusz: 4x3 +33x2 −18x −24 =0
21 paź 14:58
ICSP: To zadanie z pochodnych ?
21 paź 15:01
Mateusz: To zadanie z logarytmów po podstawieniu T, ale jak widać mogłem coś źle zrobic wczesniej,
21 paź 15:03
ICSP: Też stawiam na błąd we wcześniejszych obliczeniach
21 paź 15:04
Mateusz: Wyśle zaraz logarytm bez podstawienia.
21 paź 15:05
21 paź 15:07
ICSP: | 2 | | 11 | |
| log23 x3 + |
| log22 x2 − log2 x3 = 2 |
| 9 | | 4 | |
D : x > 0
6log
23 x + 11log
22 x − 3log
2 x = 2
t = log
2 x
6t
3 + 11t
2 − 3t − 2 = 0
| | 1 | | 1 | |
t = −2 v t = |
| v t = − |
| |
| | 2 | | 3 | |
rozwiążesz sobie sam ten wielomian. Nie jest zbyt skomplikowany.
wracając do podstawienia otrzymujemy następujące wyniki :
x =
√2
21 paź 15:20
Mateusz: już wiem gdzie mialem błąd... dzięki za odpowiedz.
21 paź 15:21
ICSP: | | 3√4 | |
ostatni powinien być : x = |
| |
| | 2 | |
21 paź 15:21