wyznacz dlugosc bokow trojkata
Gość : Obwod trojkata ABC wynosi 20 cm a dwusieczna kata wewnetrznego przy wierzcholku C przecina bok
AB w punkcie D takim, ze DB=5cm, AD=3cm. Wyznacz dlugosc bokow trojkata ABC.
11 maj 20:12
Eta:
Pomagam

rysuję , cierpliwości!
11 maj 20:29
Eta:

Ob = a + b + c = 20 IABI = c = 8
z twierdzenia o dwusiecznej mamy:
b3 =
a5
to b=
35a
to a+
35a +8 = 20 => a =
152= 7,5
to b=
35*
152
b=
92= 4,5
odp: IBCI = a = 7,5 cm IABI= c = 8 cm IACI= b = 4,5
11 maj 20:39
Gość : wielkie dzieki
11 maj 20:46
Nesajem: dzięki Eta, okazało się pomocne nie tylko jednej osobie
25 sty 15:47