całka
bartek: Witam czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak oblicza się całkę z np. ∫tg2 xdx
21 paź 14:29
Kpt. Sanders:
spróbuj przez części:
| | sin2(x) | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫sin2(x) * |
| dx = ... |
| | cos2(x) | | cos2(x) | |
21 paź 14:38
bartek: no właśnie przez części nie mogę jakoś tego zrozumić przez podstawianie wmiare wiem o co codzi
ale przez części to dla mnie czarna magia ... Czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć?
21 paź 14:44
bartek: *zrozumieć
21 paź 14:44
bartek: hm to chyba coś takiego ale nie wiem co dalej
wzór jest taki:
∫u(x)v'(x)dx=u(x)v(x)−∫u'(x)v(x)dx
a więc:
u=sin2x u'=2cosx v'=1/(cos2x) v=tgx
=sin2x *tgx − ∫2cosx * tgx i co dalej?
21 paź 14:55
pigor: ... np. tak :
| | sin2x | | 1−cos2x | |
∫tg2x dx= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫dx = tgx − x+C . ...  |
| | cos2x | |
21 paź 14:55
bartek: hm nie bardzo rozumiem skąd się wzieło 1−cos2 i skąd −∫dx
21 paź 14:58
pigor: ... , chyba żartujesz, to po co ci całki
21 paź 15:02
bartek: i tak przy okazji mógłby mi ktos powiedzieć co się robi z np. 2 w sin2x lub sin2x, 2sinx w
pochodnych i całkach?
21 paź 15:03
bartek: jutro mam komisa z analizy matematycznej
21 paź 15:03
pigor: .. , bo sin
2x+cos
2x=1 , stąd sin
2x=1−cos
2x ,
zaś
b − aa =
ba −
aa =
ba − 1 , gdzie b=1 i a=cos
2x i ... tyle
21 paź 15:07
bartek: aaaa dzięki faktycznie nie pomyślałem wiedziałem o jedynce trygonometryczej ale nie pomyślałem
żeby przekształcić wzór
21 paź 15:12
bartek: a więc to jedno rozumiem dzięki jesteś wielki ale odnośnie mojego kolejnego pytania ktoś pomoże
tym o 2
21 paź 15:12
bartek: przy pochodnych chyba było by to tak (sin2x)'=cos2x *2
(sin2x)'=2cosx tego nie jestem pewien
(2sinx)'=2(sinx)'=2cosx
21 paź 15:28
bartek: a całki też nie jestem pewien
∫2sinx=2∫sinx=2*(−cosx)+c
∫sin2x=
przez podstawianie 2x=t 2dx=dt dx=1/2 dt
=1/2∫sint dt=1/2*(−cos2x) +c
21 paź 15:34
bartek: ∫sin2x tego wogóle nie wiem czy to jest 2∫sinx czy może ∫sinx*∫sinx
21 paź 15:36
Mila: Pochodne:
1) (sin2x)'=cos2x* (2x)'=2cos2x
2) (sin
2x)'=2sinx*(sinx)'=2sinxcosx
3)2sinx=2*(sinx)'=2cosx
Całki
| | 1 | |
1) ∫sin(2x)dx=− |
| cos2x+C wg wzoru |
| | 2 | |
| | dt | |
możesz zrobić podstawienie: [2x=t ; 2dx=dt ; dx= |
| ] |
| | 2 | |
i wtedy mamy:
| | dt | | 1 | | 1 | |
∫sin(2x)dx=∫sint |
| =U{1}[2}∫sintdt= |
| *(−cost)=− |
| cos2x+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3) ∫2sinx dx=2∫sinxdx=−2cosx+C
2) ∫sin
2dx =.....
są różne sposoby.
jeden z nich: cos2x=cos
2x−sin
2x oblicz z tego sin
2x i korzystając z tego co Ci
wytłumaczyłam, oblicz tę całkę.
21 paź 15:36
Mila: cos2x=cos2x−sin2x
cos2x=1−sin2x−sin2x
cos2x=1−2sin2x teraz wyznacz sin2x
21 paź 15:39
bartek: hm..
cos2x=1−2sin2x
cos2x+2sin2x=1
2sin2x=1−cos2x /:2
sin2x=1−cos2x2
21 paź 15:45
bartek: a więc całka będzie
∫1−cos2x2 i co dalej
rozpisujemy ją?
12 − cos2x2 ?
21 paź 15:57
bartek: i jeszcze jedno pytanie (pewnie głupie ) ale ską się wzięło cos2x= cos2x−sin2x
ja znalazłem tylko taki wzór cos2x=2cos2x −1
21 paź 16:03
Mila: Bartek;
cos2x=cos
2x−sin
2x to podstawowy wzór na cosinus kąta podwojonego.
Te dwa wzory z sinusem i cosinusem są wyprowadzone, korzystając z jedynki trygonometrycznej.
Dalej masz całkę:
| 1 | | 1 | |
| ∫dx− |
| ∫cos2xdx= oblicz. |
| 2 | | 2 | |
21 paź 16:23
Bartek: Przepraszam że dopiero teraz ale nie miałem dostępu do internetu
Czy to będzie : 1/2 − 1/4 sin2x+c?
21 paź 21:02
21 paź 21:27
Bartek: Ok dzięki wielkie za pomoc może uda mi się jakoś tego komisa zaliczyć
21 paź 23:20
Mila: Powodzenia

Trzymaj się.
21 paź 23:21