funkcje
emilka pomóżcie: narysuj wykres funkcji i na jego podstawie omów jej własności f(x)= 2x2 +2x−4
11 maj 20:01
emilka pomóżcie: chociaż jakaś rada jak sie do tego zabrac
11 maj 20:04
♊: f(x)= 2x
2 +2x−4
Najpierw policz Δ.
Potem znajdź miejsca zerowe.
Potem znajdź wierzchołek.
Wszystkie potrzebne informację (wzory i inne badziewia) znajdziesz w tym dziale →
https://matematykaszkolna.pl/strona/i7.html
11 maj 20:07
Krzysiek: Taka drobna sprawa − to najpierw się wszystko liczy i znajduje i dopiero jak już mamy pare
właściwości to da się narysować wykres, bo ja sposobu na skuteczne rysowanie wykresu z funkcji
kwadratowej nie znam
11 maj 20:11
Darek: obliczasz miejsca zerowe i rysujesz funkcje (jak narysujesz okreslasz jej wlasnosci)
jak juz narusyjesz, okreslasz wlanosci:
1) dziedzina (w tym przypadku bedzie: D: x∊R
2) zbior wartosci (z osi y, tutaj bedzie ZW: y∊<−2,5,∞)
3) miejsca zerowe: (tutaj : x1=−2 i x2=1 )
4) monotoniczosc:
f rosnie <=> x∊ <−0,5,∞)
f maleje <=> x∊ (−∞, −0,5 >
to sa takie podstawowe wlasnosci funkcji, sa jeszcze:
okresowosc, (ta nie jest okresowa, okresowosc znaczy powtarzalonosc w pzredzialach, przykladem
okresowej jest sinusoida),
róznowartosciowosc (nie jest rówznowartościowa, znaczy ze sa y−ki ktore maja te same wartosci
dla 2 innych x'ow),
parzystosc (jest parzysta, znaczy ze ma os symetri)
11 maj 20:17
♊: Darek: zabiję Cię!
2) zbior wartosci (z osi y, tutaj bedzie ZW: y∊<−2,5 ; +∞)
Nie możesz w przedziale dawać dwóch (ani trzech) przecinków!
Zazwyczaj przy nieskońconości daje się odpowiedni znak ±.
11 maj 20:21
Darek: 
wybacz

ale staralem sie tak z pamieci, i jakos zapomnialem o " ; "

jak sa przedzialy ulamkowe tez sa sredniki, aby nie pomylic

(1,5,2) tu, tzra wstawic srednik

bo moze zostac zrozumiane albo jako: (1,5; 2)
albo (1; 5,2 )
tak wiec ze srednikiem masz racje

a odnosnie ∞, u mnie nie wymagali aby przy +∞ wciskac te " + "
11 maj 20:25
o: γ∊⇔≠≠≠≠⇔→→→→
14 cze 18:28
14 cze 18:30