Metoda Gausa Tw Kroneckera-Capelliego
iwko: Rozwiąż układ równań liniowych stosująć moetodę eliminacji Gaussa
x+y+z+t=0
y+z+t=1
x+2y+3z=2
y+2z+3t=−2
Jakoś kręcę się ciągle w okół tego i nie potrafię dojść do wyników.
Korzystając z tw. Kroneckera−Capelliego sprawdź rozwiązywalność układu równań:
6x+4y+5z+2u+3t=1
3x+2y+4z+u+2t=3
3x+2y−2z+u=−7
9x+6y+z+3u+2t=2
Tu w ogołe nie mam pojęcia o co chodzi
21 paź 14:21
21 paź 15:36
iwko: Widziałem, dalej nie potrafię tego policzyć. W pewnym momencie dochodzę do moment, że juz nie
ma co od czego odejmować i dodawać ale nie ma rozwiązań.
21 paź 15:45
Krzysiek: to pokaż na czym się zatrzymujesz
21 paź 15:51
iwko: Dochodzę do postaci
1000 −1
012−1 2
0111 1
0321 −2
nie wiem czy po drodze jest jakiś błą rachunkowy, ale poprostu nie wychodzi
21 paź 15:57
Krzysiek: ale to nie jest jeszcze postać schodkowa
np. w3 −w2 (i otrzymasz zero w drugiej kolumnie 3 wierszu)
w4−3w2
a potem zajmij się trzecią kolumną
21 paź 16:01
iwko: Doszedłem do postaci
1000 −1
0103 0
00−1−2 −1
000−4 0
Co dalej?
21 paź 16:29
Krzysiek: i teraz rozwiązujesz od końca
−4t=0 czyli: t=0
trzeci wiersz:
−z−2t=−1
czyli: −z=−1
z=1
itd
21 paź 16:30
iwko: Ale po podstawieniu do pierwszego równania, nie wychodzi poprawnie.
21 paź 16:42