.
Letty: W trójkącie ABC dane sa dwa wierzchołki A=(1,3) i B=(−1,5) oraz punkt D= (2,3) przecięcia się
prostych zawierających wysokości tego trójkąta. Jak wyznaczyć punkt C ?
21 paź 14:18
Aga1.: Nie wiem ,czy jest to najszybszy sposób.
Znajdź współczynnik kierunkowy prostej
AD i BD.
Napisz równania prostych prostopadłych do AD i BD ( otrzymane proste zawierają boki AC i BD).
Punkt C przecięcia otrzymanych prostych znajdziesz rozwiązując układ równań.
21 paź 14:27
Mila:

AB: y=−x+4
C leży na wysokości prostopadłej do AB
h
c: y=x+b stąd 3=2+b⇔b−1
h
c: y=x+1
AD⊥BC
AD: y=3
BC: x=−1
do h
c
C: y=−1+1=0
C=(−1;0)
22 paź 17:15