@asdf
bezendu1990: witam

mam problem zadanie brzmi rozwiąż układ nierówności.
−2(x+1)<0
x=−1
x∊(−
∞,−1)
2x(x+1)
x=0 x=−1
x∊(−
∞.−1)∪(0,
∞)
A∪B=(−
∞,−1)u(0,
∞)
A∩B=∅
A/B=∅
B/A=(0,
∞) i z odpowiedzi wiem że to jest rozwiązaniem B/A=(0,
∞) ale na maturze nie będę mial
odpowiedzi wiec skąd mam wiedzieć który przedział będzie dobry
21 paź 13:53
bezendu1990: @asdf pomożesz ?
21 paź 13:59
Aga1.: Popraw
−2x−2<0
−2x<2
x>−1
Znajdujesz część wspólną pierwszego i drugiego rozwiązania.
21 paź 14:18
bezendu1990: ok dzięki
21 paź 14:21
bezendu1990: ale wtedy będę miał ze zbiór a (−1,∞) to nie wyjdzie bo odpowiedź powinna wyjść (0,∞)
21 paź 14:28
pigor: ... no właśnie, tak jak ty robią "matematyczni masochiści" i jest taki Pan na tym F.
który tak właśnie Was uczy , bo ma dar od ... "alleluja i do przodu" , no i wszystko wie
najlepiej

, a ja pokażę np tak :
−1< x−1x+1 <1 ⇔ |
x−1x+1 |<1 /*|x+1|≠0 ⇔
|x−1|<|x+1| i teraz narysuj
sobie wykresy lewej i prawej strony w jednym układzie osi xOy , to zobaczysz kiedy
zachodzi ta nierówność |x−1|<|x+1| , która jest równoważna danej , a jak chcesz dalej,
to np.
|x−1|<|x+1| /
2 ⇔ (x−1)
2<(x+1)
2 ⇔ x
2−2x+1<x
2+2x+1 ⇔ −4x<0 /:(−4) ⇔
⇔
x>0 ⇔
x∊(0;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności . ...
21 paź 14:30
Aga1.:

Część wspólna (0,
∞)
21 paź 14:33
bezendu1990: @Aga1 dzięki wielkie a co do tego pana to i się wydaję że dobrze tłumaczy a to nie jest miejsce
do kłotni kto lepeij tłumaczy. Każdy ma swoje sposoby i każdy jest dobry
21 paź 14:37
bezendu1990: @pigor powiedz po co tyle założeń mam pisać ?
21 paź 14:41