Pomocy
Noxer: Przedstaw korzystając ze wzorów Viete'a: x1−x2.
21 paź 13:28
Noxer: Jakiś pomysł?
21 paź 13:42
pigor: ... , a może chcesz nie ze wzorów Viete'a np. tak:
niech x
1≠x
2 pierwiastki równania ax
2+bx+c=0, to
|x1−x2| = |
12a(−b−
√Δ)−
12a(−b+
√Δ) | = |
12a(−b−
√Δ+b−
√Δ) |=
= |
12a(−2
√Δ) | =
|−1a√Δ| , więc
x
1−x
2=
1a√Δ gdy x
1<x
2 lub x
1−x
2=
− 1a√Δ gdy x
1>x
2
21 paź 13:59
Noxer: To jak mam (x1)2−(x2)2=(x1−x2)(x1+x2) to muszę 2 przypadki rozpatrzyć? Czy jakoś inaczej to
można zrobić?
21 paź 14:18
pigor: ... możesz też np. tak :
(x1−x2)2=x
12−2x
1x
2+x
22=x
12+2x
1x
2+x
22−4x
1x
2=
(x1+x2)2−4x1x2,
wtedy liczysz to
wyrażenie wzorami Viete'a (ujemne odrzucaszI i masz
|x
1−x
2|=
√(x1+x2)2−4x1x2 ⇔
x1−x2= ±
√(x1+x2)2−4x1x2 , wtedy masz
wzorami Viete'a 2 rozwiązanie takie :
x12−x22=(x1−x2)(x
1+x
2)=
±√(x1+x2)2−4x1x2 *(x1+x2) . ...
21 paź 14:47
Noxer: Wielkie dzięki!
21 paź 15:21
jola93: czy liczba √8−2√7+√8+2√7
jest wymierna
21 paź 15:29
jola93: ups sorki to nie tu
21 paź 15:30