rachunek prawdopodobieństwa
grzesiu: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, wiedząc, że:
a) 9P(A) * P(A') = 2
21 paź 13:18
fff: P(A')=1−P(A)
21 paź 13:20
grzesiu: dalej nie rozumiem
21 paź 13:29
fff: stosując ten wzór − otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą, które trzeba rozwiązać
(P(A) − prawdpodobieństwo zdarzenia A)
0≤P(A) ≤1
21 paź 13:35
pigor: ... np. tak : z definicji 0≤ P(A)≤1 i
P(A)=? −
− szukane prawdopodobieństwo takie, że
b)
P(A)P(A') = 3 /* P(A')= 0 ⇔ P(A)= 3P{A') i A'≠∅ ⇔
⇔ 0= −P(A)+3(1−P(A)) i 1−P(A)≠0 ⇔ 0= −4P(A)+3 i P(A)≠1 ⇔
⇔ 4P(A)=3 i P(A)≠1 ⇔
P(A)=34 − szukane prawdopodobieństwo . ...
21 paź 13:36
Gustlik: P(A')=1−P(A)
9P(A)*P(A')=2
9P(A)*[1−P(A)]=2
Oznaczmy sobie P(A)=x, x∊<0, 1> dla uproszczenia zapisu
9x(1−x)=2 ⇒ rozwiąż to równanie, P(A)=x=...
ad b) podobnie
| x | |
| =3, x∊(0, 1> → rozwiąż to równanie... |
| 1−x | |
P(A)=x=...
21 paź 13:49
Ilona: Obicz prawdopodobieństwo zdarzeń A∪B A∩B A−B B− a jeżeli wiadomo P(A)=4/5 P(B)=1/2 B⊂A
7 sty 18:33
sebastian: witam ma problem z zadaniem pod punkt (b) prosze o pomoc
23 sty 15:59