po ilu latach poniesione nakłady zwrócą się
Martuuu: Miesięczny koszt ogrzewania domu wynosi 200zł. Dla zmniejszenia tych kosztów planuje się
położenie dodatkowej izolacji cieplnej której wartość wynosi 4200zł jeśli ta izolacja daje 30%
oszczędności w wydatkach na ciepło to po ilu latach poniesione nakłady zwrócą się
11 maj 19:54
Lidek: 200 zł − obecna cena ogrzewania
4200 zł − izolacja
200 − 200*30% = 140 zł
140 zł − cena ogrzewania po założeniu izolacji
200x = 4200 + 140x
x − ilość miesięcy
60x = 4200
x = 70
70 miesięcy −−> 5 lat i 10 miesięcy
Po 5 latach i 10 miesiącach koszta za ogrzewanie wyrównają się.
11 maj 20:46
filozof: Jebać matmę, ale nie ten serwis
2 sty 21:46
paula: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=x2+3 w przedziale <−1;2>
2 kwi 17:56
versu: paula:
tabeleczka:
x −1 0 1 2
y 4 3 4 7
najmniejsza y=3, dla x=0
największa y=7, dla x=2
8 kwi 18:07
zxcvb: βδΩ≤∊⊂⊂∫∫←←⇒
4 wrz 19:48
Ben Akiba: wykopaliska?
4 wrz 20:09