darekk1990: Witam, jutro zdaje logarytmy i mam problem z nastepującym zadaniem:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających równanie:
log (x + y) \ log x + log y
nie wiem jak się za to zabrać i bardzo proszę o pomoc
3 cze 18:54
Jakub: Piszesz równanie a nie widzę znaku =
Napisz to porządnie.
3 cze 19:32
darekk1990: przepraszam bardzo pomyliłem klawisze

Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających równanie:
log (x + y) = log x + log y
3 cze 19:39
Jakub: log(x+y) = log x+ log y
Dziedzina x>0, y>0 z tego wynika że x+y>0
log(x+y) = log(xy)
x+y = xy
x = xy-y
x = y(x-1)
y= x/x-1
dalej robisz rysunek podobnie jak tutaj
169, ale pamiętaj że rysujesz tylko tą część
wykresu dla x>0 i y>0
3 cze 19:45
darekk1900: Dziękuje i pozdrawiam
3 cze 19:53