funkcja
;D: | | 1 | |
Dziedziną funkcji f(x)= |
| jest zbiór <2,5>. |
| | x√3 | |
Prawdziwe jest zdanie:
A. Funkcja przyjmuje tylko wartości niewymierne.
B. f(2)<f(3)
C. Funkcja nie przyjmuje wartości 1.
D. Funkcja jest rosnąca.
21 paź 12:45
konrad: A
21 paź 12:49
;D: czemu?
21 paź 12:52
Ajtek:
Ponieważ √3 jest l. niewymierną i √3<2
21 paź 12:59
;D: a w odp C, funkcja przyjmuje wartości 1?
21 paź 13:05
konrad: podstaw za x 1 i co Ci wyjdzie?
21 paź 13:21
konrad: a nie sorry, co ja gadam
21 paź 13:22
konrad: | | 1 | |
żeby to było równe 1 to x musiałby być równy |
| |
| | √3 | |
21 paź 13:22
;D: | | 1 | |
no właśnie, a |
| nie należy do dziedziny.  |
| | √3 | |
21 paź 13:33
konrad: no i dlatego C odpada
21 paź 13:43
;D: Jak to?

Skoro prawdą jest, że Funkcja nie przyjmuje wartości 1, bo x musiałby być równy
| | 1 | |
|
| , a to nie należy do dziedziny.  |
| | √3 | |
21 paź 13:52
;D:
21 paź 14:31
Krzysiek : D odpada bo funkcja jest malejaca na tym zbiorze (wykresem tej funkcji tak w ogole jest
hiperbola )
| | 1 | |
C −odpada bo dla y=1 x rownalby sie x= |
| a nie nalezy do dziedziny
|
| | √3 | |
b f(2)>f(3) −odpada
| | 1 | | √3 | |
A tak jak napisal Konrad . bo zobacz dla x=2 to y= |
| ⇒y= |
| Tak samo jak |
| | 2√3 | | 6 | |
sprawdzisz dla x=3 x=4 x=5 to jak bedziesz usuwal niewymiernosci z mianownika to zawszew
liczniku bedziesz mial
√3 a to jest liczba niewymierna
21 paź 15:55
Mila:

a) A zdanie nieprawdziwe− funkcja przyjmuje wartości wymierne i niewymierne
b)B i D − zdanie nieprawdziwe, bo funkcja w danym przedziale malejąca
c) Sprawdzam:
x
√3=1
C − zdanie prawdziwe
21 paź 16:44
;D: | | 4√3 | |
ale jak np za x podstawię |
| , to w przybliżeniu jest równe 2,3, wiec należy do |
| | 3 | |
| | 1 | |
dziedziny, to z działania wyjdzie mi |
| , a to jest wymierna. |
| | 4 | |
21 paź 16:49
Mila: do postu z 16:49
dlatego zdanie A jest nieprawdziwe. Tam jest słowo 'tylko".
21 paź 17:05