funkcje wymierne .
Funkcje . : Rozwiąż nierówność :
21 paź 12:37
pigor: ... np. tak :
2|3x−1| >1 /*|3x−1|≠0 ⇔ 2 >|3x−1| i 3x−1≠0 ⇔
⇔ |3x−1|<2 i 3x≠1 ⇔ −2< 3x−1<2 /+1 i x≠
13 ⇔ −1< 3x<3 /:3 i x≠
13 ⇔
⇔ −
13< x<1 i x≠
13 ⇔
−13< x < 13 lub
13< x <1 ⇔
⇔
x∊( −13; 13) U (−13; 1) . ...
21 paź 12:48
Gustlik:

| 2 | |
| >1 /*|3x+1| mogę mnożyć, bo |3x+1|>0 przy poniższym założeniu, znak nierówności |
| |3x−1| | |
nie zmieni się
2>|3x−1|
|3x−1|<2
3x=1±2
3x=3 v 3x=−1 /:3
| | 1 | | 1 | |
x∊({− |
| , U{1{3})U{ |
| , 1) |
| | 3 | | 3 | |
Pigor fajne masz sposoby, ale mam małe pytanko: po co 20 razy przepisujesz to założenie
| | 1 | |
x≠ |
| ? Nie szkoda Ci czasu? Przecież wystarczy je napisać raz na początku i potem |
| | 3 | |
uwzględnić przy wyniku. Boże, co to teraz za idiotyczne metody w tych szkołach, przepisywanie
w kółko równań, z którymi sie nic nie robi, bo jakiś idiota wymyślił, że musi być klamerka. A
potem uczniowie tak robią na maturze, tracą cenny czas na idiotyczne przepisywanie w kółko
równanka, z którym i tak nie można nic zrobić, a efekt − przeciętnie 20 % w skali kraju oblewa
maturę z matmy.
21 paź 13:02
pigor: ... nie grzesz Wszechmocny Panie Nauczycielu i nie mieszaj do tego Boga , bo właśnie przez
takich nauczycieli jak TY − taką maturę o poziomie gimnazjum − oblewa aż tyle dzieciaków

. ...
21 paź 13:11
Gustlik: Nie przeze mnie, bo u mnie 100 % zdaje, bo właśnie uczę łatwymi i przyswajalnymi metodami, a
nie do Rzymu przez Krym, tak jak Ty. Zamiast np. wielomiany rozwiązywać prosto i szybko
schematem Hornera, pokazujesz najbardziej pokręconą metodę, jaka jest grupowanie. Uczniowi to
zajmie ze 4 razy wiecej czasu niż schematem Hornera i traci cenne punkty. Za ten czas zrobiłby
jeszcze 3 inne zadania. Taklie metody to można sobie ćwiczyć w domu, jak się ma czas, a nie na
maturze, gdzie jest wyścig z czasem.
21 paź 13:53