logarytmy pomocy!!
anka1239: wiadomo,ze a=3 loga8 4 zatem a jest rowne?
21 paź 12:22
ICSP: 2
21 paź 12:23
Danieloo: 2
21 paź 12:23
anka1239: musze to rozpisać
21 paź 12:26
ICSP: a = 3log
8 4 = log
8 4
3 = log
8 64 = log
8 8
2 = 2log
8 8 = 2 * 1 = 2
bardziej tego się już nie da rozpisać
21 paź 12:27
pigor: ... , z własności i definicji logarytmów,
a na koniec potęg i ich równości np. tak :
a=3 loga8 4 ⇔ log
84
3=a ⇔ 8
a=4
3 ⇔
⇔ 2
3a= 2
2*3 ⇔ 3a=6 /:3 ⇔
a=2 . ...
21 paź 12:29
anka1239: dzieki wielkie
21 paź 12:36