mozna przejsc z takiego zapisu do takiego? jak tak to jak to sie robi?
mak: x−yi=x
2−y
2+2xyi
21 paź 12:19
ICSP: (x−yi)
2 = x
2 − 2xyi − y
2
(x+yi)
2 = x
2 + 2xyi − y
2
wybierz sobie jeden z tych dwóch wzorów. Twój jest zły
21 paź 12:20
Krzysiek: ICSP, makowi chyba chodzi o to czy może przejść z tego równania do układu równań
a ten układ równań łatwo rozwiązuje się, z drugiego równania mamy:
y(2x+1)=0
21 paź 12:23
mak: ale mi chodzi o to dlaczego zapis pierwszy i drugi(uklad rownan) sa rownowazne. tak babka na
tablicy zapisala podaczs rozwiazywania rownania i nie wiem czemu..
21 paź 12:23
fff: a,b∊ℂ
a = b ⇔ Re a = Re b ∧ Im a = Im b
21 paź 12:23
mak: tak krzysiek masz racje tylko jakbym zobaczyl x−yi=x2−y2+2xyi to nie wiedzialbym jak zrobic z
tego uklad rownan...
21 paź 12:25
mak: wytlumaczy m ktos?
21 paź 12:28
Krzysiek: fff napisał, dwie liczby zespolone są równe gdy ich części rzeczywiste i urojone są równe
21 paź 12:29
mak: ok ok.. musialem to dluzej analizowac
21 paź 12:32