Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu:
Hex: Środek i promień okręgu:
x
2−2x+y
2−4y+1=0
Mam problem z doprowadzeniem tego do tego wzoru : (x−a)
2 + (y−b)
2=r
2
A może jakiś inny sposób ? Pomocy !
21 paź 12:14
Danieloo: (x2−2x+1)+(y2−4y+4)+1−4−1=0
(x−1)2+(y−2)2=(2)2
21 paź 12:18
konrad:
x2−2x+y2−4y+1=0
x2−2x+1+y2−4y+4=4
(x−1)2+(y−2)2=4
21 paź 12:19
Maciek: myślę, że można prościej
21 paź 12:21
Maciek: po wymnożeniu x2 − 2ax + a2 + y2 − 2by + b2 = r2
21 paź 12:23
Maciek: równianie z zadania x2 + y2 −2x − 4y + 1 = 0
21 paź 12:24
Maciek: równianie ogólne x2 + y2 − 2ax − 2by +a2 + b2 − r2 = 0
21 paź 12:24
Maciek: i teraz porównaj odpowiednie współczynniki, czyli:
21 paź 12:25
Maciek: przy "x" −2 = −2a
21 paź 12:26
Maciek: przy "y" −4 = −2b
21 paź 12:26
Maciek: a=1 b=2
21 paź 12:26
Maciek: czyli już mamy dwie szukane − jeszcze "r"
21 paź 12:27
Maciek: wyraz wolny to a2 + b2 − r2 = 1
21 paź 12:27
Maciek: po podstawieniu 1+4−r2=1
21 paź 12:28
Maciek: r=2
21 paź 12:28
Maciek: logiczne i zawsze się przyda takie przeliczenie
21 paź 12:28
Maciek: (x−a)2 + (y−b)2 = r2
21 paź 12:29
Maciek: odp: (x−1)
2 + (y−2)
2 = 4

proszę
21 paź 12:30
pigor: ... dziwne
Maciek masz odczucie ...

prostoty

, ale cóż ten typ tak ma i nikt nie
może ci tego zabronić, pozdrawiam . ...
21 paź 12:37