czyli x2+x−2=0 zeby narysowac wykres potrzeba ci miejsc zerowych oraz wspolrzednych
wierzcholka paraboli (sa na o wszystko wzory
) ramiona paraboli beda do gory bo wspolczynnik
przy x jest dodatni
Δ=9, √Δ=3
| −1−3 | ||
x1= | =−2 x2=1 | |
| 2 |
| 1 | ||
xw to srednia arytmetyczna miejsc zerowych czyli xw=− | ||
| 2 |
| −Δ | −3 | 3 | ||||
yw= | = | = − | ||||
| 4a | 4 | 4 |
| 1 | ||
funkcja jest malejaca w przedziale (−∞,− | ) | |
| 2 |
| 1 | ||
funkcja jest malejaca w przedziale ( | ,+∞) | |
| 2 |
| 3 | 1 | |||
najmniejsza wartosc= − | dla x=− | |||
| 4 | 2 |
| 3 | ||
Zbior wartosci funkcji <− | ,+∞) co tam jeszce bylo ![]() | |
| 4 |
| 1 | ||
funkcja jest malejaca w przedziale (−∞,− | ) | |
| 2 |
| 1 | ||
funkcja jest malejaca w przedziale ( | ,+∞) | |
| 2 |
| 3 | 1 | |||
najmniejsza wartosc= − | dla x=− | |||
| 4 | 2 |
| 3 | ||
Zbior wartosci funkcji <− | ,+∞) co tam jeszce bylo ![]() | |
| 4 |