Geometria analityczna
Danieloo: Znaleźć punkt wspólny prostych l:{ x=1−t, y=3+t} gdzie t∊R, l:{x=2t, y=3−t} gdzie t∊R.
Nie bardzo zostały nam omówione równania parametryczne prostych i nie wiem w ogóle od czego
zacząć. Proszę o pomoc

.
21 paź 11:55
Danieloo: Podbijam.
21 paź 13:16
Krzysiek: możesz sobie to narysować lub wyliczyć:
x=1−t
y=3+t
t∊R
a druga prosta:
x=2a
y=3−a
a∊R
porównujesz dwie proste:
1−t=2a
3+t=3−a
czyli: a=1
t=−1
więc wstawiając np. do pierwszej prostej t=−1
otrzymujemy: x=2,y=2
zatem punkt przecięcia to punkt (2,2)
21 paź 13:27
Danieloo: Wielkie dzięki

.
21 paź 17:49