.
asdf: Witam

kula w powietrzu wywiera siłę 1,7 N. Zanurzona zmienia swoją wartość siły do 0,5N. średnica tej
kuli to 6,2 cm.
jak skorzystać tutaj z prawa archimedesa? Siła wyporu = g * v * ro
Temperatura pokojowa, czyli gęstość wody = 997 kg/m
3
6,2 cm = 0,62m − średnica, 3,1 − promień = 0,31m
| | 1 | |
V = 0,02971m3 * 4 * |
| * 3,14 |
| | 3 | |
V = 0,1247m
3
siła wyporu = 9,81N * 0,1247 * 977kg/m
3= 1277 coś tam coś tam...Powinno wyjść ~1,27 zgodnie z
prawem archimedesa...źle chyba jest ujęta objętość wody, jaka powinna być?
21 paź 11:21
asdf: siła wyporu = 9,81 * 0,1247 = 1,2333.
9,81 * 0,1247 * 0,977 = 1,195 −−−i to się już bardziej zgadza, tylko jaka tu będzie jednostka
przy gęstośći wody?
21 paź 11:23
Saizou : a wiesz może czy ta kula jest zanurzona całkowicie czy tylko częściowo, czy jest zwieszona w
środku wody
21 paź 11:47
Maslanek: promień to 0,031m

W każdym razie, jeśli F
N−F
wyp<F
w to faktycznie kula nie jest w calości zanurzona
21 paź 13:33
Krzysiek : .
asdf Jeszcze taka mala uwaga w pierw szym poscie napisales cos takiego sila wyporu =9,81N . Ja
| | m | |
wiem ze to przez roztargnienie ale 9,81 to jest przyspieszenie ziemskie i g=9,81 |
| i |
| | s2 | |
tak ma byc we wzorze .
Przyda CI sie na przyszlosc Jak inaczej zapisac czemu jest rowny 1N zobacz F=m*a[N] to
| | m | |
oczywiste . Nie ma dyskusji Teraz m bedzie w kg a nasze a= bedzie w |
| to 1N |
| | s2 | |
| | 1kg*1m | |
= |
| Teraz jak podstawisz do wzoru na sile wyporu swoje dane to wyjdzie CI wlasnie |
| | 1s2 | |
| | kg*m | |
w |
| = tyle N co wyliczysz. |
| | s2 | |
21 paź 16:27
asdf: Dziękuję za uwagi, już sobie poradziłem
21 paź 17:04