funkcja
;D: Co to znaczy, że wykres funkcji jest odbijany względem początku układu współrzędnych? Jak to
się robi?
21 paź 11:19
Danieloo: Tzn. że jest odbijany względem punktu (0,0). Czyli po odbiciu wykres taki będzie miał postać
−f(−x). Raczej o to chodzi, ale głowy nie daję

.
21 paź 11:57
;D: czyli to znaczy, że dany punkt przesuwam względem osi X i względem osi Y ?
21 paź 12:08
konrad: tak
21 paź 12:10
Mila:

Nie przesuwasz lecz "odbijasz" symetrycznie względem osi OX a potem OY (lub odwrotnie)
P(x,y) dany punkt
P'(x',y') punkt symetryczny do P względem punktu (0;0)
współrzędne punktu symetrycznego do P(x,y) względem punktu(0;0)
x'=−x
y'=−y
Przykład
P=(2;3)
P'=(−2;−3)
21 paź 15:04