Pilne (fizyka)
Ania : Fizyka

! ehhh
1) pomiędzy katodą a anodą w lampie elektronowej przebiega n= 4,8*10
18 elektronów w czasie 1
min Oblicz natężenie prądu w lampie.
2) Drut o średnicy d=0,4mm nawinięty jest na bęben tak że dostępne są oba końce drutu.
Zmierzony opór wyniósł R=5000 om Oblicz długość drutu wiedząc że jedo opór właściwy q=49om *m
3) W węźle elektrycznym zbiegają sę 3 przewodniki z prądem W pierwszym płynie prą o natężeniu
3A a w drugim −4A Oblicz natężenie prądu płynącego w trzecim przewodniku