równania
janniezbedny: x2−3)2−24=2x4−14x2
21 paź 11:12
pigor: ...a co tam z przodu ma być , nawias, czy coś więcej

, bo jeśli nawias,
to np. tak :
(x2−3)2−24= 2x4−14x2 ⇔ x
4−6x
2+9−24=2x
4−14x
2 ⇔ 0= x
4+8x
2+15 , stąd
x∊∅ −
− równanie ma 0 rozwiązań rzeczywistych (sprzeczne) , bo jego prawa strona
dla każdej wartości x∊R nieujemna (tu dodatnia) a lewa zero. . ...
21 paź 11:30
ICSP: pigor
x4 −8x2 + 15 = 0
21 paź 11:40
asdf: x
4 − 6x
2 + 9 − 24 = 2x
4 − 14x
2
−x
4 + 8x
2 − 15 = 0
x
4 − 8x
2 + 15 = 0
x
2 = t ≥ 0
t
2 − 8t + 15 = 0
Δ = 4
x
2 = t
dla t = 3 ⇒ x
1 =
√3 ∪ x
2 = −
√3
dla t = 5 ⇒ x
3 =
√5 ∪ x
3 = −
√5
21 paź 11:45
ICSP: (x
2 − 3)
2 = 2x
4 − 6x
2 − 8x
2 + 24
(x
2 − 3)
2 = 2x
2(x
2 − 3) − 8(x
2 − 3)
(x
2 − 3)
2 = (x
2−3)(2x
2 − 8)
(x
2 − 3)
2(x
2 − 3 − 2x
2 + 8) = 0
(x
2−3)(−x
2 +5) = 0
(x
2−3)(x
2−5) = 0
x = ± 3 v x = ± 5
sposób bez zmiennej pomocniczej
21 paź 11:48
pigor: .. . . no tak , dzięki, przepraszam i już poprawiam , a więc jak zwykle ja
bez zmiennej pomocniczej np. tak :
(x2−3)2−24= 2x4−14x2 ⇔ x
4−6x
2+9−24= 2x
4−14x
2 ⇔ x
4−8x
2+15=0 , to
stąd i wzorów Viete'a dla równania kwadratowego zmiennej x
2 mam równoważne
⇔ x
2=5 lub x
2=3 ⇔ |x|=
√5 lub |x|=
√3 ⇔
x∊{−√5,√5,−√3,√3} . ...
21 paź 12:22