Przykład do obliczenia
Paulinka: d − wybaczcie, że w ten sposób, ale przyjmijmy że jest to "d kręcone"
Proszę o pomoc w obliczeniu niepewności złożonej :
uc(D) =
√ [dD/dl * u(l)]2 + [dD/da * u(a)]2 =
=
√ [d 0,08/ d 1312 * 1,3]2 + [d 0,08 / d 43 *1,3]2 = ?
Muszę obliczyć niepewność metodą B, innego wyjścia nie mam, a niestety nigdy nie uczyłam się o
pochodnych
21 paź 10:00
???: d kręcone. Czy nie chodzi ci czasem o symbol liczb zespolonych?
21 paź 10:01
Paulinka: chodzi o symbol pochodnej cząstkowej : ∂
D = 2nλl / a
gdzie D = 0,08 λ=680 l=1315 a=43 n=1
u(l) = 1,3 u(a) = 1,3
i z tego muszę policzyć :
uc(D) = √[∂ D/∂ l * u(l)]2 + [∂ D/∂ a * u(a)]2
21 paź 10:23