wykaz ze wskazana funkcja jest rosnąca na podanym przedziale
:(: wykaz ze wskazana funkcja jest rosnąca na podanym przedziale , p(h)=√x+1 , <−1,+∞)
21 paź 09:43
:(: założenie mam ze x1>x2
21 paź 09:44
:(: p(h)=√x1+1−√x2+1=?
21 paź 09:45
:(: da ktoś jakas wskazówkę.?
21 paź 10:06
Aga1.:
Załóżmy, że x
1,x
2∊(−1,
∞) oraz,że x
1>x
2, tzn. x
1−x
2>0
Zbadajmy znak różnicy
p(x
1)−p(x
2)=
√x1+1−
√x2+1=
| (√x1+1−√x2+1)(√x1+1+√x2+1) | |
| = |
| √x1+1+√x2+1 | |
x
1−x
2>0 z założenia, natomiast dla dowolnych x
1, x
2∊(−1,
∞)
√x1+1>0 i
√x2+1>0, więc
p(x
1)−p(x
2)>0, czyli p(x
1)>p(x
2).
Funkcja jest rosnąca w zbiorze (−1,
∞)
21 paź 10:08
:(: no dobrze ale z jakiego prawa tak rozpisalas na ułamek bo troche nie rozumiem.
21 paź 10:11
21 paź 10:16
:(: nie znałam takiego wzoru, ale dziekuje bardzo, teraz juz rozumiem, bardzo mi pomoglas.
21 paź 10:17
:(: a mam jeszcze taka funkcje tylko tym razem trzeba udowodnić ze jest malejaca w przediale R
f(x)=3−4x.
no i mi na koncu wyszło licznik x1−x2 no to jest mniejsze od zera z założenia a mianownik
(3−4x1)+(3−4x2) i jak udowodnić ze cały ułamek jest malejacy.

21 paź 10:37
:(: pomoże ktoś?
21 paź 10:49
:(: ?
21 paź 12:10
:(: odpowie ktoś na moje pytanie?
21 paź 12:29
Magda: Wykarz że funkcja jest rosnąca w przedziale (−2 , +∞)
f(x)=x2+4x
30 paź 19:32