indukcja
Monika: ∀n≥5 2n≥n2
założenie 2n≥n2
teza 2n+1≥(n+1)2
2n+1=2n*2 zał.induk 2n2≥(n+1)2
n2−2n−1≥0
(∞,n−1−√2)(n−1+√2,∞)
czyli odp. jest n∊(n−1−√2,∞) ale n≥5 czy to jest sprzeczne?
21 paź 02:43
fff: hm:
2n+1 ≥ (n+1)2
2n+1 = 2n 2 ≥ 2 n2 (z zał. ind)
pozostaje:
2 n2 ≥ (n+1)2
n2−2n−1≥0
n ∊ ( −∞, 1−√2 ) ∪ ( 1 + √2, ∞ )
n ∊ ℕ
zatem:
n ≥ 3 (nierówność n2−2n−1≥0 jest spełniona dla n≥3)
czyli jest też spełniona dla n ≥ 5 (czyli krok indukcyjny dla n≥5 zachodzi)
a to oznacza, że 2n+1 ≥ (n+1)2 jest prawdziwe dla n≥5
czyli jeżeli dla n=5 własność zachodzi i krok indukcyjny dla n≥5 zachodzi − to własność
zachodzi dla dowolnego n≥5 (na podst. zasady indukcji)
21 paź 11:47
Monika: ale np. jak postawimy przykładow n=3 to z 2n≥n2
8≥9 czyli dalej n≥3?
21 paź 22:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
Moniko ... nierówność spełniona nie oznacza, że dla n=3 NIERÓWNOŚĆ INDUKCYJNA także jest
spełniona
21 paź 22:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
n
2−2n−1 ≥0 ... jest przy założeniu, że 2
n ≥ n
2
czyli: 2
n ≥ n
2 ⇒ n
2−2n−1 ≥0 .... 0 ⇒ 1

(dla n=3)
21 paź 22:59